Elissa Ghoson

17/03/2022

Het voetbal is in rep en roer na de aankondiging dat twaalf van de beste voetbalteams ter wereld zich opmaken voor een gloednieuw toernooi, de Super League.

Wat is de Super league?

Het Super League-concept was om een nieuwe competitie op te zetten met twintig clubs, met vijftien permanente clubs de ‘oprichtende clubs genoemd en vijf gastteams die elk seizoen zouden worden geselecteerd om deel te nemen op basis van hun resultaten.

Vorige binnenlandse seizoenen, er waren twaalf stichtende clubs: Zes clubs uit de Premier League (Arsenal, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Manchester United en Manchester City). Drie clubs uit La Liga (Real Madrid, FC Barcelona en Atletico Madrid) en drie clubs uit de Serie A (Inter Milan, Juventus en AC Milan).

Maar op dramatische wijze, twee dagen na de aankondiging van de Super League, schetsten alle zes de Premier League-clubs hun intenties om zich terug te trekken uit het project, waarbij de betrokken bij Arsenal en Liverpool hun excuses aanboden aan hun supporters. Clubs uit Spanje en Italië volgden een dag later.

Wat is het Super League-format?

In de woorden van de officiële Super League-verklaring, zal het format als volgt werken: “De Super League is een nieuwe Europese competitie tussen twintig topclubs bestaande uit vijftien oprichters en vijf jaarlijkse kwalificatietoernooien.

“Er zullen twee groepen van elk tien clubs zijn die elk jaar thuis- en uitwedstrijden binnen de groep spelen. Na de groepsfase zullen acht clubs zich kwalificeren voor een knock-outtoernooi, waarbij ze thuis en uit spelen tot het enkelvoudige Super League-kampioenschap, in een dramatisch einde van vier weken van het seizoen.”

Waarom is de Super League controversieel?

U begrijpt waarschijnlijk al waarom dit plan uiterst controversieel is, maar ter verduidelijking: fans zijn er gewoon tegen dat willekeurig geselecteerde teams onaantastbaar in de competitie worden geplaatst, die zal worden gefinancierd door de Amerikaanse bank Morgan Stanley voor een bedrag van ongeveer 5,1 miljard euro.

De clubs hebben plannen om in de Super League te spelen en in hun eigen nationale competities. Manchester United en Real Madrid zouden bijvoorbeeld in het weekend in de Premier League en La Liga spelen, en doordeweeks tegen elkaar in de Super League.Het probleem hiermee is natuurlijk dat de schema’s al extreem overvol zijn. Ironisch genoeg klagen de ‘big six’ Premier League-managers regelmatig over het opstapelen van wedstrijden. Er moet iets worden gegeven.

De Super League zou in feite kunnen worden ingezet om de Champions League te ‘vervangen’, een vooruitzicht dat een woedende reactie heeft uitgelokt van de UEFA, die stelt dat alle teams of spelers die in de Super League voorkomen, worden uitgesloten van deelname aan hun competities.

Als clubs zouden toetreden tot de Super League, zouden hun inkomsten enorm toenemen dankzij de financiële steun van het project, een stap die volgens veel fans en rivaliserende clubs hen een oneerlijk voordeel zou geven in binnenlandse competities zoals de Premier League.

En dit is waar we ons momenteel bevinden. Een bevestigde groep van twaalf teams wil hun eigen competitie beginnen, maar de huidige bestuursorganen (FIFA, UEFA), voetbalfederaties (The FA) en individuele competities (Premier League) zijn allemaal onvermurwbaar dat hun kroonjuwelen niet in beide een ontsnapping kunnen spelen competitie en hun huidige divisies.

Zou de UEFA Super League-spelers echt kunnen weren van internationale toernooien?

Een officiële verklaring van de UEFA luidde: “We zullen alle maatregelen overwegen die ons ter beschikking staan, op alle niveaus, zowel gerechtelijk als sportief om dit te voorkomen. Voetbal is gebaseerd op open competities en sportieve verdienste; het kan niet anders.

“Zoals eerder aangekondigd door de FIFA en de zes confederaties, wordt het de betrokken clubs verboden om deel te nemen aan andere competities op binnenlands, Europees of wereldniveau, en hun spelers kan de kans worden ontzegd om hun nationale teams te vertegenwoordigen.”

Gaat de Super League door?

Juventus-voorzitter Andrea Angelli heeft beweerd dat de clubs die betrokken zijn bij de Europese Super League nog steeds toegewijd zijn aan de controversiële competitie na het mislukken van hun lanceringsplan in 2021. De voorzitter van Juventus was een van de leidende stemmen.