
-Janine Sturkenboom
Deze week mochten we in Nederland gebruik maken van ons stemrecht. In de gemeente onze stemmen uit brengen. Sommige mensen houden het liever voor zichzelf, andere laten het op alle platforms hun mening hierover horen en praten er graag met andere over.
Dit jaar was de opkomst lager dan ooit in de historie, maar wat betekend zo’n gemeenteraadsverkiezing nu eigenlijk?
Om de vier jaar krijgen de Nederlanders boven de achttien een oproep om te komen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar was de opkomst voor het stemmen het laagste ooit in de historie meldt Metro nieuws.
Even wat cijfers: Dit jaar bleef 28 procent van de Nederlanders thuis en gingen niet stemmen. Zij geven aan geen vertrouwen te hebben in de gemeentelijke politiek. Voor een andere 27 procent geeft aan dat ze thuis bleven, omdat ze er geen interesse in hebben en voor 32 procent geldt dat ze thuis bleven omdat ze geen idee hadden op wie ze moesten stemmen. Dit komt grotendeel omdat mensen niet weten wat het inhoud.
Maar hoe werkt het nu eigenlijk?
Het woord zegt het al: gemeenteraadsverkiezingen. In jouw gemeente worden de verkiezingen gehouden. De mensen die daar uitkomen gaan de aankomende vier jaar beslissen wat er in jouw omgeving gebeurd. Dus gelden de plannen die worden bedacht voor het hele land maar voor jouw gemeente.
Denk aan: Woningbouw in jouw gemeente, cultuur of plannen voor een groenere omgeving. Voor iedereen is natuurlijk iets anders belangrijker daarom ga je stemmen.
Op de lijst die je hebt gekregen via de post staan daar de partijen op en de lijsttrekkers voor de partijen. In elke gemeente is deze lijst anders. Wie deze mensen zijn kun je meestal vinden op de site van jouw gemeente. Als stemmen geteld zijn komen deze mensen als raadslid in de gemeenteraad.
Maar wat gebeurd er in de gemeenteraad?
in de gemeenteraad maken de mensen van de gemeenteraad plannen en nemen zij beslissingen voor jouw gemeente. Zoals eerder al verteld is, denk aan hoogte van belasting, onderwijs, cultuur ect. Andere taken zijn: controleren of de burgermeester en de wethouders zich aan de regels houden. Contact houden met inwoners. Het maken van regels en plannen en de begroting vaststellen.
Heb je de keuze al kunnen maken?
Het is lastig om een keuze te kunnen maken, iedereen heeft een andere mening over hoe het allemaal moet en werkt en voor iedereen is iets anders belangrijker. Daarom is er een stemwijzer die je misschien iets veder kan brengen zodat je voordat je het hokje instapt al weet welk bolletje je rood gaat kleuren. Hierbij krijg je een aantal vragen en kijken ze naar je antwoord op basis daarvan krijg jij je uitslag hiervan en kun je wat veder komen als je last hebt met de keuze.
In het hokje.
Toch was dit jaar de opkomst historisch laag. Mensen bij het stem hokje hebben hier verschillende meningen over. Zo geven een aantal mensen aan bij het hokje dat ze het belangrijk vinden om te stemmen omdat ze willen dat eer iets veranderd. Andere geven aan dat ze gemachtigd zijn om voor een ander te stemmen die geen tijd heeft en zij vinden het ook belangrijk. Er is ook een groep die komt stemmen omdat ze vinden dat het ergens moet maar dat ze het niet erg vinden als ze er geen belang bij zullen hebben. Bij jongeren is de opkomst ook niet hoog. Zo geven de meeste jongeren aan: “Of ik nu wel of niet stem, die ene stem van mij zal het verschil niet maken.” Het vertrouwen in het stemmen is bij hun niet zo groot, terwijl het slogan van de overheid gaat: Iedere stem telt.
Voor de volgende verkiezingen.
Iedere stem telt! En dat is zeker waar want het hoeft maar een stem te schelen en de zetel gaat naar een andere partij. Ik raad het zeker aan om te gaan stemmen ook al heb je er minder zin in. Maak gebruik van de stemwijzer of praat er met andere over. Wees vooral op de hoogte wat de partijen in jouw omgeving willen gaan bereiken. Je moet het natuurlijk ook eens zijn!
bronnen:
verkiezingen. (2022, 16 maart). stemmen gemeente. Geraadpleegd op 22 maart 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/waar-stem-ik-voor-bij-gemeenteraadsverkiezingen
stemmen gemeente. (2022, 16 maart). Metronieuws. Geraadpleegd op 22 maart 2022, van https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/03/historisch-lage-opkomst-gemeenteraadsverkiezingen-waarom/
stemmen afbeelding. (2006, 22 november). wikkipedia. Geraadpleegd op 22 maart 2022, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stemmen.jpg