Drogeren blijft een probleem

‘’Jongeren worden steeds vaker gedrogeerd tijdens het uitgaan’’ zo het NOS.nl . Drogeren is een drug, slaappil of medicijn aan iemand geven zonder dat die gene het weet of wil. Het komt meestal voor via een vloeistof of poeder wat dan stiekem in iemands drankje wordt gedaan.

Drankjes doen, dansen en nieuwe mensen leren kennen. Uitgaan is een populaire hobby voor vele jongeren. Toch gaat het vaker mis dan gedacht. Slaappillen en GHB kan je plotseling vinden in je drankje. Ook kan je tegenwoordig met uitgaan een naald vinden in je been, ‘’needle spiking’’. Vooral in de media komen steeds meer verhalen naar voren over dit probleem.  XTC, MDMA of GHB zijn de drugs die het meest worden gebruikt om iemand te drogeren. Mensen drogeren om 3 bepaalde redenen: als een grap, om te beroven of iemand seksueel te mishandelen.  Iemand drogeren valt onder de wet als (zware) mishandeling.

Klachten slachtoffer

Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Iemand die gedrogeerd is heeft niet last van 1 klacht maar van vaak meerdere. Bijvoorbeeld: geheugenverlies, misselijkheid, vreemde dingen zien of voelen (die er niet zijn),grote pupillen of niet kunnen slapen.

Behandeling

De behandeling van GHB en alcohol intoxicatie lijken erg veel op elkaar. Voor de behandeling hoeven artsen dus niet precies te weten wat er in je bloed zit. Ze slaan daarom bloed en urinetesten vaak over. Slachtoffers hebben als gevolg geen echt bewijs waarmee ze naar de politie kunnen stappen. En dat zorgt er ook weer voor dat het moeilijk is om te achterhalen hoeveel slachtoffers ervan gedrogeerd zijn.  Onderzoek naar drogeren is erg moeilijk, daarom is er niet een duidelijke uitslag hoe vaak het gebeurd. Het is moeilijk omdat het slachtoffer vaak erg verward is en de prioriteit meer zit in het welzijn van de persoon dan het meteen uitzoeken of die gene daadwerkelijk gedrogeerd is. Ook wanneer het slachtoffer thuis is, wordt er vaak geen verdere aangifte gedaan. Gevoelens, onmacht en schaamte kunnen daarvoor zorgen.

Wat kan jij ertegen doen?

Een hand boven je drankje doen of je drankje als een havik in de gaten houden. Neem ook nooit een slokje van een drankje van een wildvreemde en neem hier ook geen gratis drankje van aan. Wanneer je naar de wc gaat, neem dan je drankje mee. Laat deze nooit onbeschermd achter. En proeft je drankje vreemd of anders dan normaal? Gooi het dan weg!

GHB smaakt over het algemeen erg zout, maar wanneer je wat gedronken hebt proef je dat niet meer zo snel. Stel je denkt dat je toch gedrogeerd bent, praat er dan meteen met iemand over. Met je vrienden, barpersoneel of beveiliging. Ook is het slim om snel naar de wc te gaan en daar urine op te laten vangen. Sommige drugs zijn namelijk maar een paar uur in je urine zichtbaar. Wanneer je dus urine hebt opgevangen kan je dat bij de huisarts inleveren en gaan zij dit onderzoeken.

Code woord ‘’Angela’’

In veel landen word het code woord Angela vaak gebruikt. Dit woord betekent in vele horecazaken een alarm. Soms voel je  je zo bang of zo bedreigd dat je niks hierover durft te zeggen. Dan moet je vragen aan een horecamedewerker of ‘’Angela’’ aanwezig is. Zo weet de horecamedewerker dat jij je niet op je gemak voelt en hulp nodig hebt. Dit kan je dus ook gebruiken wanneer je denkt dat je gedrogeerd wordt.