Over een paar weken komt het liedjesfestijn naar Liverpool: Eurovision Song Contest 2023. In de Britse stad gaan 37 landen met elkaar de strijd aan voor die felbegeerde bokaal. Toch is deze editie anders dan normaal.
We blikken eerst even terug op 2022. Oekraïne won het Eurovisie Songfestival in Turijn met het nummer ‘Stefania’ van Kalush Orchestra. Dit nummer is volgens veel mensen een strijdlied tijdens de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Deze oorlog heeft natuurlijk veel invloed gehad op de winst van de Oekraïners. Het Oost-Europese land stond namelijk daardoor op plek één bij de bookmaker met een winstpercentage van 62%.
Normaal gesproken zou dat betekenen dat Oekraïne de editie van 2023 zou organiseren. Dit jaar is dat alleen niet mogelijk omdat de European Broadcasting Union (EBU) niet aan de veiligheidsmaatregelen kan voldoen. De nummer twee van vorig jaar, het Verenigd Koninkrijk, mag daarom dit jaar de organisatie voor zijn rekening nemen. De BBC organiseert het samen met de Oekraïense omroep. De BBC heeft al eerder aangegeven het de Oekraïnse cultuur, muziek en gemeenschappen op ruime wijze zal vertegenwoordigen op het festival.
Deelnemers
Dit jaar doen er in totaal 37 landen mee aan het festival. Dat is het laagste aantal deelnemende landen sinds 2014. Ten opzichte van 2022 zijn er drie landen afgehaakt. Deze drie landen zijn Noord-Macedonië, Montenegro en Bulgarije. Noord-Macedonië en Montenegro hebben aangegeven dat het kostenplaatje om deel ten nemen aan het songfestival te duur is. Bulgarije heeft aangegeven dat het Eurovisie Songfestival niet meer interessant genoeg is voor de Bulgaarse omroep om nog uit te zenden. Het lijkt er daardoor ook op dat Bulgarije komende jaren niet meer zal deelnemen aan het liedjesfestijn.
Opmerkelijk is dat er een aantal artiesten terugkeren. Vier artiesten die al eens deel hebben genomen aan het songefestival doen dit jaar weer mee. Marco Mengoni heeft in 2013 al een keer voor Italië meegedaan en is toen op de zevende plaats geëindigd. De Litouwse Monika Linkyte heeft in 2015 al een keer meegedaan en zal nu weer voor Litouwen uitkomen met haar nummer ‘Stay’. In 2015 heeft ze de achttiende plek behaald. Pasha Parfeny uit Moldavie heeft in 2012 meegedaan, hij behaalde toen de elfde plaats. Dit jaar zal hij meedoen met het nummer ‘Soarele si Luna’. En de Zweedse Loreen keert terug. De Zweedse winnares zal dit jaar deelnemen met het nummer ‘Tattoo’. Als we de bookmakers moeten geloven zal Loreen ook dit jaar weer hoog eindigen. Ze staat bij de wedkantoren nu op de eerste plaats. In 2012 won ze met het nummer ‘Euphoria’. Dat nummer is uitgegroeid tot een van de populairste songfestival liedjes ooit.
Stemmen
Er volgen meerdere grote veranderingen in het stemsysteem. Voortaan bepalen alleen de televoters, ook wel de mensen thuis, wie er doorgaan naar de finale. De jury’s hebben dus geen rol meer in de halve finales. De EBU heeft deze verandering doorgevoerd na onregelmatigheden in de stemmingen van sommige landen in de editie van 2022. In de finale van het liedjesfestijn blijven de jury’s wel stemmen. Hier zal het dus 50/50 zijn tussen de jury’s en de televoters.
En dat is niet de enige verandering in het stemsysteem. Er komt een hele nieuwe meebeslissende factor bij, namelijk, ‘rest of the world’. Zowel in de halve finales als de finale worden de publieksstemmen van mensen uit niet-deelnemende landen meegerekend in de uitslag. Dat betekent dus dat iemand buiten Europa nu ook kan stemmen op zijn/haar favoriete land.
Playbacken
De afgelopen twee jaar heeft de EBU een experiment uitgevoerd met achtergrondzang op een bandje. Geen live achtergrond zang dus meer, maar allemaal al opgenomen via een bandje. Vanaf dit jaar is dat dus geen experiment meer en zal het officieel worden opgenomen in de regelementen van de EBU. Overigens mag er daardoor niet meer worden geplaybackt op het podium.
Hoe al deze veranderingen gaan uitpakken blijft nog maar de vraag. Het songfestival zal plaatsvinden op 7, 9 en 11 mei in Liverpool en is vanaf 21:00 te bekijken.
Bron foto: NPO Radio 2