Laudonne Roos – 28 mei 2020 12:46
[WIJCHEN] Door de vrije tijd door coronamaatregelen en de recente warme lente dagen zijn veel mensen op pad gegaan in de natuur. Natuurgebieden trekken meer bezoekers dan eerst, vooral ook bezoekers die niet vaak de natuur in trekken. Volgens Shanti Haas, woordvoeder van Natuurmonumenten, heeft dit problemen veroorzaakt. Ze vindt het mooi dat de waardering voor de natuur begint toe te nemen, maar er zit volgens haar ook een keerzijde aan. ‘Veel nieuwe bezoekers, die het met de gebruikelijke gedragsregels niet zo nauw nemen komen in de natuurgebieden. Ze laten hun honden loslopen, wijken van de paden af en laten soms veel afval slingeren.’ Marcel van Dun van Staatsbosbeheer staat achter deze mening.
Deze problemen vormen een belasting voor de natuurgebieden. ‘’De natuur kan de druk aan, vooral de loslopende honden zijn – zoals ik al zei – het probleem. Ze jagen wild op en verstoren broedvogels.’’ Ondertussen hebben de overheid en instanties opgeroepen om natuurgebieden te vermijden, waardoor de rust wat teruggekeerd is. Natuurmonumenten heeft de uitkijktoren in het gebied De Onlanden afgesloten voor publiek omdat een vogel zich nestelde in de toren, dit zijn een van de verstorende momenten veroorzaakt door de drukte in de natuurgebieden.
Het beeld in Nederland is wisselend. Volgens zwerfvuilrapers ligt er in de bewoonde wereld minder afval, maar in de natuur juist meer. Vrijwilliger Pieter Rambags merkt ook dat er in de natuur steeds meer troep ligt: ‘’Er is een verdubbeling. Er is ook afval op plekken waar het normaal gesproken ‘schoon’ blijft.’’ Zwerfvuilrapers zoals Peter Siegel uit Amsterdam vinden veel corona gerelateerd afval op straat: plastic handschoenen, plastic omhulsels van pakjes zakdoekjes en gebruikte zakdoekjes. Volgens Siegel verschilt het beeld erg, in sommige delen van Amsterdam zijn de afvalbakken nog niet eens halfvol, terwijl andere uitpullen.
Voor het klimaat zien wetenschappers nu verbeteringen, Gina McCarthy, voormalig hoofd van de US Environmental Protection Agency (milieubescherming) zegt dat wereldwijd de luchtvervuiling daalt. Meer wild keert terug naar de steden wat ook een goed signaal is, maar volgens Marcel van Dun van Staatsbosbeheer is het anderzijds voor het milieu. ‘’We zien eigenlijk geen goede veranderingen voor de natuur door corona. Sterker nog, het is eerder andersom. Er zijn meer mensen in de natuur die de regels niet kennen of willen kennen. Er is meer onrust voor de fauna, dit is niet goed.’’
Door de opkomende warme dagen is te verwachten dat meer mensen de natuur op zoeken, instanties en de overheid proberen de consequenties te beperken door mensen te informeren. Dus je hoort het goed: gooi je afval in een prullenbak of neem het mee, en let op de paden: dat is beter voor iedereen. Meer hierover hoor je in het interview met Marcel van Dun door Laudonne Roos!
J. Geelen (2-4-2020 20:19) (geraadpleegd via https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-en-de-natuur-effect-blijkt-minder-indrukwekkend-dan-gedacht~b9ef657a/)
J. Bouma & F. Straver (3-4-2020 10:09) (Geraadpleegd via https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/er-is-ook-een-winnaar-in-de-coronacrisis-het-milieu~b8516992/)
O. Milman, (22-4-2020 08:30) Pandemic side-effects offer glimpse of alternative future on Earth Day 2020. (geraadpleegd via https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/22/environment-pandemic-side-effects-earth-day-coronavirus)
foto Nasty_gepp (geraadpleegd via https://pixabay.com)