Al jarenlang worden mensen met een andere huidskleur gediscrimineerd of voelen ze zich achtergesteld tegenover de blanke gemeenschap. Vooral in Amerika hebben ze hiermee te maken. In Amerika is er namelijk veel politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. De organisatie Black Lives Matter is daarom opgericht door de zwarte gemeenschap in Amerika. Na de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd op 25 mei dit jaar, is de actiegroep BLM weer volop bezig met protesten voeren.
Op 25 mei werd in Minneapolis de Afro-Amerikaan meer dan 8 minuten lang, geboeid op zijn buik een knie van een politie agent geleund waaraan hij uiteindelijk overleed omdat hij geen lucht meer kon krijgen. De beelden van dit incident verspreiden zich al snel over de hele wereld heen. De gruwelijke manier waarop George Floyd is overleden aan politie geweld vonden veel mensen niet kunnen. In Amerika begonnen al snel demonstraties te vormen, die uiteindelijk in Minneapolis en veel andere grote steden in Amerika uitliepen tot vernielingen en plunderingen van winkels.
De demonstraties verspreiden zich al snel over de rest van de wereld, al gingen die niet gepaard met de plunderingen en vernielingen. Zo vond de eerste demonstratie in ons land plaats op De Dam in Amsterdam. Bij deze demonstratie kwamen uiteindelijk meer dan 5000 mensen en werd er niet meer goed gelet op de 1.5 meter die mensen van elkaar moesten houden. Uiteindelijk worden er demonstraties op meerdere plekken in het land gehouden zoals in Arnhem, Nijmegen, Rotterdam en Den Haag.
Bij ons te gast in de uitzending is Tony Ranny. Hij is medeverantwoordelijk voor het organiseren van de demonstratie in Arnhem. Hij gaat ons vertellen wat er allemaal bij komt kijken en hoe een demonstratie in stand wordt gebracht.
Foto: De demonstratie op de Goffert in Nijmegen. © Lynn Fredrik